Herkese merhaba. 😊 Bu yazımda oldukça eski bir kitap olan Boleyn Kızı kitabını inceleyeceğim. İlk baskı yılı 2007 olan bu kitabı aslında lise dönemimden beri okumayı istiyordum. İngiliz kraliyet ailesinin entrikalı olaylarına kendimi bildim bileli hayranım diyebilirim. Kitabı lisede değil de biraz daha sonrasında okuduğum için olayları çok daha iyi anlayabildim ve kitabı sadece aşk romanı olarak değerlendirmedim. Aslında kitabın içerisinde taht kavgasını, İngiliz kraliyet ailesinin aile yapısını, İngiliz saray kadınlarının yaşamını görüyoruz. Sözü daha fazla uzatmadan karakterler hakkındaki düşüncelerime daha sonra da kitap hakkındaki genel düşünceme geçebiliriz. 😊

Boleyn KızıBoleyn Kızı İnceleme

Hikayeyi bize Mary Boleyn anlatıyor. 14 yaşında oldukça güzel bir genç kız olan Mary, sarayda çok beğenilmektedir. Aragonlu Catherine’in gözde nedimelerinden biri olan Mary’nin hayatı ablası Anne’nin Fransa’dan dönüşüyle birlikte tamamen değişir. Mary karakteri aslında o dönemin itaatkar kadınlarının bir yansıması. Anne’nin tam aksi bir karaktere sahip olmasına rağmen aralarındaki kardeş bağları o kadar güçlü ki onsuz olmaya da dayanamıyor. Ailenin erkeklerinin verdiği kararı sorgulamadan yerine getiren Mary olaylar gelişip karıştıkça hayatını sorgulamaya başlıyor.

SPOILER
Özellikle ilk çocuğunu kucağına aldıktan sonra sarayda dönen oyunların oldukça sıkıcı olduğunu fark ediyor. Ancak kralın gözünden düşmemek için bu oyunu devam ettiriyor. Bu süreç içerisinde bir erkek çocuğu daha getirerek kral ile birlikte olmayı garantilediği anda kralın ilgisi ondan ablasına kayar.

Mary karakterinin kendini keşfetme sürecinde ona eşlik etmekten oldukça zevk aldım diyebilirim. Oldukça pozitif ve ablasına göre oldukça iyi niyetli, çocuksu ve saf olarak çizilmiş bir karakter.

Anne Boleyn

Gelelim kitabın ana karakteri Anne Boleyn’e. Anne girdiği her ortama ışık saçan, bütün dikkatleri üzerine toplayan oldukça zeki bir karakter. Kız kardeşi ile arasında çok küçük yaşlardan beri bir çekişme içerisinde. Kız kardeşinin aksine kendi düşüncelerine sahip olması beni kendisine daha çok bağladı diyebilirim. Dönem kadınlarının aksine erkekler ile tartışmaktan çekinmeyen ve haklı olduğunu düşündüğü sürece asla pes etmeyen bir karakter.

SPOILER
6 yaşından beri Fransız saraylarında eğitim gören Anne Boleyn, kralın çevresindeki kadınlardan çok daha eğitimlidir. Bu sayede kralın ilgisini çok daha kolay bir şekilde kendi üzerinde tutuyor. Ancak kral ile ilişkileri gün geçtikçe daha hırslı bir hal almaktadır. Anne deyim yerindeyse kralın içerisindeki canavarı uyandırmıştır. Kralın kazandığı gücün geç farkına varışı aslında onun ne kadar hırslı olduğunu gösteriyor. Tabii ki fazla hırs ve güç arzusu güzel sonuçlar vermiyor.

Bence Anne karakterinin arka planı güçlü bir şekilde oluşturulduğu için kimi noktalarda onunla empati kurabildim. Kendinizden parçalar bulabileceğiniz normal bir karakter olduğunu düşünüyorum.

George Boleyn kitaptaki en eğlenceli karakterlerden birisiydi. Onun olduğu kısımlarda oldukça eğlendim. İki kız kardeş arasındaki dengeyi oldukça iyi bir şekilde kurmayı başaran karakterlerden birisi. Oldukça zorlu yollardan geçse de yaşama her zaman dolu tarafından bakıyor ve eğlenecek bir şeyler buluyor.

SPOILER
Ailesinin yükselmesi için elinden geleni yapmasına rağmen hiç sevmediği biriyle evlenmek zorunda kalması beni üzdü. O dönemde gerçekten aşık olduğu kişi ile asla birlikte olamayacak olması da kalbimi parçaladı diyebilirim.

Genel Analiz

Genel olarak tam tarihi bir kitap olarak ele alamasam da o dönem yaşantısı hakkında genel bir fikre sahip olmamı sağladı. O dönemde kadınların toplumdaki yeri, saray entrikaları ve aslında İngiltere tarihinin neden değiştiğini öğrendim. O dönem hakkında merak uyandırıp biraz daha derin bir araştırma yapmama yardımcı oldu. Kitabın Türkçe çevirisi oldukça akıcıydı. Kitap 820 sayfa olmasına rağmen bir solukta okudum. Her bölümü bitirdikten sonra bir sonraki bölümü çok merak ettim. Eğer hala okumadıysanız ve tarihi romanlara ilgi duyuyorsanız bence bir şans vermelisiniz. Bir sonraki yazıya kadar kendinize iyi bakın. 😊