Derya Dok Kişisel Blog

Centilmen Piçler Kitap Serisi İnceleme – Spoilersiz

Uzun bir aranın ardından herkese merhaba. Blog yazmaya çok severek okuduğum bir kitap serisini inceleyerek dönmek istedim. Centilmen Piçler serisi. Serinin şu anda 3 adet kitabı bulunuyor. 4. Kitap da umarım 2020’nin ilk yarısı içerisinde çıkacak. Fantastik edebiyattan hoşlanıyorsanız ya da giriş yapmak istiyorsanız iyi bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kitap fantastik öğeler içerse de ana karakterler üzerinde bu fantastikliği pek görmüyoruz. Tamamen normal olmasalar da (geçimlerini hırsızlık yaparak kazanıyorlar) sıradan halktan çok bir farkları yok gibi geliyor. Ancak son kitaba doğru bu durumun da değiştiğini görüyoruz. Ayrıca bütün kitapları okurken ters köşe olma ihtimaliniz oldukça yüksek. İlk kitaptan yorumlarıma başlayayım hemen. 😊

Locke Lamora’nın Yalanları

Centilmen Piçler - Locke Lamora'nın Yalanlarıİlk kitabı okumaya başladığımda kendimi biraz zorlamam gerekti. Yazarın oldukça farklı bir hikaye anlatış tarzı var. Olay kurgusunun içerisinde çok iyi bir şekilde harmanlanmış geçmişe dönük hikayeler var. İlk başladığınızda geçmiş hikayelere takılıp tökezleyebilirsiniz. Devam ettiğiniz takdirde karşınızda çok zekice kurgulanmış bir evren göreceksiniz. Karakterlerimiz küçük bir dolandırıcı çetesi. Kendilerine ‘Centilmen Piçler’ demeyi seviyorlar. Zengin ve güçlü kişilerin paralarını eşsiz yöntemler kullanarak çalıyorlar. İlk kitapta genel olarak karakterlerimizi ve karakterlerimizin yaşadığı şehri ve hırsızlık oyunlarını tanıyoruz.

Peder Zincir, isminden de anlaşılacağı gibi bir din adamı. Bunun yanı sıra boş zamanlarında hırsız çetesi liderliği yapıyor. Centilmen Piçlere din, dil, aritmetik, görgü kuralları gibi eğitimler veriyor. Zincir isminin şaşırtıcı bir hikayesi var. 😊

Locke Lamora, çetenin en zeki üyesi ve aynı zamanda Peder Zincirin halefi. Hemen hemen her vurgunu en ince ayrıntılarına varana kadar o planlıyor. Kendisi ana karakter olduğu için oldukça haşır neşir olacaksınız zaten. Ben kendisini okurken çok keyif aldım. Oldukça eğlenceli bir kişilik olarak yansıtılsa da kendi içinde derinlikleri olan bir karakter.

Sanza İkizleri, bana biraz Harry Potter’daki Fred ve George Weasley’i hatırlattılar. İkizlerin arasındaki dinamik oldukça hareketli ve eğlenceli.

Jean Tannen, çetenin en iri kıyım üyesi ve aynı zamanda ekibin finans işlerini de yönetiyor. Lamora’ya çetenin diğer üyelerinden daha yakın bir arkadaş.

Böcek, çetenin en yeni üyesi. Çatılara çok kolay bir şekilde tırmanabildiği için ona bu ismi takmışlar. 😊

Kızıl Gökler Altında Kızıl Denizler

Serinin ikinci kitabı isminden de anlaşılacağı gibi denizlerde geçiyor. İlk kitaptan sonra ikinci kitabı okumak bana biraz ağır geldi. Kitabın ilk yarısına gelene kadar hiçbir olay olmadı. Bu yüzden oldukça sıkıldım diyebilirim. Bu kısımda karakterlerimiz ile birlikte denizcilik terimlerini ve uygulamalarını öğreniyoruz. Yazarın bu denizcilik terimlerini öğrenmek için 1 yıl kadar eğitim aldığını duymuştum. Denizciliğe özel bir merakınız varsa bu kısımdan keyif alacağınıza eminim. Ben kitabın bu kısmından sonrasından daha çok keyif aldım açıkçası. İlk kitaptan beri karakterlerimizin özellikle Locke Lamora’nın geçmişine sürekli geri dönüş hikayeleri de daha derinleşti ve merak uyandırdı.

Hırsızlar Cumhuriyeti

Centilmen Piçler - Hırsızlar CumhuriyetiGelelim serinin şimdilik son kitabına. Kitabı elinize alır almaz olayların içerisinde buluyorsunuz kendinizi. Bu yönüyle ilk kitaba oldukça benziyor. Bir çırpıda soluksuz bir şekilde okuyabileceğiniz bir kitap. Hırsızlar Cumhuriyetinde ilk olarak diğer iki kitapta hakkında çok ufak bilgiler verilen, eminim okurken sizin de çok merak edeceğiniz bir karakter ile tanışma fırsatı buluyoruz. Ayrıca Centilmen Piçler çetesinin geçmişi hakkında çok daha fazla bilgi elde ediyoruz. Daha sonrasında olaylar geliştikçe karakterlerimizin de aslında tam olarak bilmedikleri özelliklerini birlikte keşfediyoruz. Kitabın finaliyle birlikte yaşadığım o duyguyu tarif edemem. Dördüncü kitap henüz çıkmamış olduğundan heyecanım kursağımda kaldı.

23 Mayıs’ta Scott Lynch kitabın ilk taslağının bittiğini duyurdu! Kitap editöryal süreçten geçtikten sonra yayınlanacak. Sanırım 2020’nin ilk çeyreğinde kitap elimizde olur ve maceraya kaldığımız yerden devam edebiliriz. Kitabı okuduktan sonra yazıyı tekrar güncelleyeceğim. O zamana kadar hoşçakalın! 😊

Previous

C# Notlarım 6: C# While Döngü Yapısı

Next

C# Notlarım 7: Do While Döngü Yapısı

1 Comment

  1. Hırsızlar Cumhuriyeti harika bir kitaptı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén