Herkese merhabaa. Bir önceki yazımda bu konu ile ilgili duyuru yapmıştım. Hem kendime tekrar hatırlatma yapmak hem de sizlere yardımcı olabilmek için kapsamlı bir C# yazı dizisi hazırladım. Kafamda bu konu ile alakalı birkaç düşünce daha var. Onu, henüz daha kesin bir şey olmadığı için daha sonra paylaşmak istiyorum. Şimdi C#’a giriş yapalım.

C#’a Giriş: C# Nedir?

C#; Microsoft tarafından geliştirilen, geliştiricilerin .NET Framework üzerinde çalışan çeşitli uygulamalar oluşturmanıza olanak sağlayan nesne tabanlı bir dildir. C#’ı Windows uygulamaları, web hizmetleri, mobil uygulamalar ve çok daha fazlasını oluşturmak için kullanabilirsiniz. C# kullanarak güvenli ve sağlam uygulamalar oluşturabilirsiniz. C#’a giriş yaparken .NET Framework’ten bahsetmesek olmaz.

.NET Framework Nedir?

.NET Framework (kısaca .NET), açık internet protokolleri ve standartları üzerine kurulmuş bir uygulama geliştirme ortamıdır. İçerisinde .NET sınıf kütüphaneleri (class library) bulunur. CLR (Ortak Dil Çalışma Zamanı Modülü) ve .NET’in temelidir. Uygulama yönetimi sırasında kodu yönetir; bellek yönetimi, kod doğruluğu gibi temel hizmetleri sağlar.

.NET Framework içerisinde 3 temel mekanizma bulunur.

1)CTS (Common Type System): Çoklu dil entegrasyonunu ve tip güvenliğini sağlayarak yüksek performanslı kod yazmayı sağlar. Mesela C# içerisinde değişken tanımlamak için int ifadesi kullanır. VB içerisinde aynı değişkeni ifade etmek için Integer tanımını kullanırız. Kodlar makine diline çevrilirken CTS sisteminde System.Int32 olarak ara dile çevrilir.

2)CLS (Common Language Specification): CLS yazılan bir kütüphanenin CLS’i kullanan diğer programlama dilleri ile uyumlu bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

3)CLR (Common Language Runtime): Programlar derlenirken kodlar ilk olarak byte kodlara (IL) dönüşür. Bu kodların çalıştırılabilmesi için ara programlara ihtiyaç vardır. CLR’da bu IL kodlarını alıp JIT (Just In Time) derleyicisine vererek çalıştırır. 3 tür JIT derleyicisi vardır.

  • EcoJIT: Yer kısıtlı olduğunda kullanılır. Program ihtiyaç duydukça derleme yapılır. Programın belli bir kısmı birincil bellekte tutulur.
  • PreJIT: Yer sıkıntısı olmadığında kullanılır. Büyük programlarda ön derleme yapar ve bu sayede programın çalışmasını hızlandırır.
  • Normal JIT: Varsayılan olarak çalışan derleyicidir. Derlenen program birincil belleğe alarak çalıştırılır.

Yani toplamam gerekirse .NET, uygulamanız için veri türü, dosya erişimi, sınıf kitaplıkları gibi birçok programlama görevini gerçekleştirmenize yardımcı olur. .NET mimarisi API’ların -Uygulama Programlama Arayüzü- sınıflandırılmasından oluşur. Bu ortamda geliştirdiğiniz uygulamaların işletim sistemi ile uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlar.

Visual Studio

C# programları yaygın görevleri yapmak ve uygulamaya çeşitli işlevler sağlamak amacıyla sıkça kullanılır. Peki buraya kadar her şey çok güzel. C#’ı hangi editor, IDE ile geliştiririm diyorsanız benim size tavsiyem Visual Studio 2017 kullanmanız olacaktır. Visual Studio ile çok kolay ve çok çeşitli şekilde uygulama geliştirebilirsiniz. Visual Studio 17’yi indirmek için şu linke tıklayın. İndirme süresi internet hızınıza göre değişiklik gösterebilir indirme işlemi bittikten sonra exe’yi çalıştırıyoruz.

 

Visual Studio Kurma Ekranı

Daha sonra bir yükleme ekranı çıkacak. Yükleme yaptıktan sonra çıkan geniş ekranda yüklemek istediğiniz platformları seçiyosunuz. Ekran kategorilere göre ayrılmış bir şekilde.  İlgi duyduğunuz platformları kolayca bulup yükleyebilirsiniz. Benim anlatacağım konular kapsamında .NET masaüstü geliştirme bölümü yeterli gelecektir. Seçme işlemi bittikten sonra yükle kısmına basıp yükleme işlemini başlatıyorsunuz. Seçtiğiniz bölümlere ve internet hızınıza göre yükleme süresi değişkenlik gösterebilir.

Visiual Studio Kulumu

Yükleme işlemi bittikten sonra visual studio’nuz kullanıma hazır olacak. Ben tema olarak Dark kullanıyorum. Öyle daha çok hoşuma gidiyor. Tools>Options altından Color Theme’dan istediğinizi seçebilirsiniz.

Visual Studio 17 Genel Görünüm

Bugünlük anlatacaklarım bunlardı. Geçen ay çok yoğun olduğumdan dolayı çok fazla kitap okuyamadım. Muhtemelen bu ay da vizeler yüzünden okuyamayacağım. O yüzden Ekim ve Kasım ayını birleştirerek yazıyı yazacağım. Bir sonraki yazıya kadar kendinize iyi bakın!