Herkese merhaba. 😊 Global AI Night Istanbul 2021 etkinliğinde Emre Can Ergör ile birlikte yer aldık. Bot Framework Composer ve LUIS & QnA temellerini anlattık. Daron Yöndem, Responsible ML konusunda çok açıklayıcı bilgiler verdi. Cihan Yakar ise C# ile sıfırdan XGBoost algoritması yazımını gösterdi.

AINIGHTPOSTER

Bot Framework Composer

Bot Framework Composer, Mayıs 2020’de ilk versiyonu ile birlikte hayatımıza girdi. Hala geliştirme aşamasında olduğu için bazı eksiklikleri bulunuyor. Ancak buna rağmen çok daha kolay ve hızlı bir şekilde projeyi ayağa kaldırabiliyoruz. Bunun yanı sıra Composer’a Microsoft Cognitive Servisleri de kolayca bağlayabiliyorsunuz.

Bot Framework Composer, temel bileşenleri içinde barındırması sayesinde herkese hitap ediyor. Örneğin geliştirici olmayan ekip arkadaşlarımız ile birlikte daha kolay çalışabiliyoruz. Yeni bir proje açmak istediğinizde size pek çok farklı template’i sunuyor. İster o templatelerden birisini kullanıp projenize devam edersiniz, isterseniz de sıfırdan kendiniz tasarlayabilirsiniz. LUIS ve QnA servislerinin hemen proje içerisinden eklenmesi kolay bir şekilde interaktif bir bot oluşturmayı sağlıyor.

LUIS‘i ise müşterilerinizin isteklerini anlayıp, onlara sanki karşılarında biri varmış gibi hissettirmek istediğinizde kullanabilirsiniz. Natural Language Process (NLP) ve onun bir alt dalı olan Natural Language Understanding (NLU) yapılarını kullandığı için çok başarılı bir şekilde tahminleme yapabiliyor. LUIS endpoint API’larını kullanarak kendi kendine öğrenmesini de teşvik edebilirsiniz.

QnA, genellikle “Sık Sorulan Sorular” gibi cevapları çok sık değişmeyen, belli soru kalıplarını botun yanıtlamasını istediğimizde kullanırız. QnA, gelen kullanıcı cümlesine göre en yakın tahminlemeyi yapar ve buna göre bir cevap döndürür. Verilen treshold değerinden düşük bir şey gelirse LUIS’den farklı olarak bunu öğrenmeye dahil etmez. Portal üzerinde bu soruları biriktirir ve sizin doğru yere atama yapmanızı ister.

Bizim için oldukça eğlenceli bir etkinlik oldu.

Hazırlık ve sunum kısımlarını birlikte yaptığımız Emre Can Ergör’e ve etkinliğe katılım davetimizi kabul eden Daron Yöndem’e teşekkür ederim.

Etkinliğin bize ait sunum ve demo kısmını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. Daron Yöndem’in ve Cihan Yakar’ın videolarını Teknolot kanalından bulabilirsiniz. Bir sonraki yazıya kadar kendinize iyi bakın. 😊

Sunum: Global AI Nights Sunum

Github reposu